Katten zijn goed te lezen als je weet waar je naar moet kijken. Met iedere beweging die de kat maakt laat de kat zien hoe hij zich op dat moment voelt. Hieronder zullen we werken met foto’s. Dit zijn momentopnames en kan nooit alleen als indicator voor het gevoel van de kat worden gebruikt. Er moet altijd naar de hele kat gekeken worden, maar ook de geschiedenis en leerervaringen van de hond zijn belangrijke gegevens om rekening mee te houden.

Middelen die katten gebruiken om te communiceren:

  • Mond
  • Ogen
  • Oren
  • Gezicht
  • Vacht
  • Lichaamshouding
  • Staart

 

Lichaamstaal

Een gelukkige en relaxte kat geeft een rustige indruk. Het gezicht is neutraal, dat wil zeggen de snorharen, oren en mond zijn ontspannen. De kat ligt op zijn zij of rug of loopt rustig door de kamer met een rechtop staande, ontspannen staart.
Een angstige kat maakt een gespannen indruk en maakt zich meestal klein en drukt zich plat tegen de grond. De oren worden plat naar de zijkant gedrukt, snorharen worden naar voren gehouden en de pupillen zijn vergroot. De kat zal heel voorzichtig wegkruipen en zich verstoppen.

De boze kat zal zich in het begin laag bij de grond houden net zoals een angstige kat. Als het gevaar daarmee niet weggaat of juist dichterbij komt kan de kat een andere positie aannemen. De staart kan flink heen en weer gaan bewegen in combinatie met het lichaam dat naar de zijkant kan liggen, klaar om aan te vallen met de klauwen of tanden. De pupillen zijn verwijd, mond staat open en vaak zal de kat grommen of blazen. Als dat nog niet genoeg is zal de kat zich klaar maken voor de aanval. De haren van de staart en rug zullen omhoog gaan staan, de staart wordt een beetje omhoog en naar de zijkant gehouden, samen met een hoge rug maakt de kat zich extra groot. De kat staat hoog op de poten, houdt de oren plat naar de zijkant, de mond staat open met zichtbare tanden.

Onderstaand filmpje doet mij pijn om te zien vanwege het feit dat deze kat in de eerste minuut er alles aan doet om de persoon weg te jagen zonder deze te verwonden. Bij het openen van de kast had deze persoon al weg moeten gaan omdat de kat het duidelijk maakte er niet van gediend te zijn. Helaas gaat deze persoon door met het uitdagen van de kat waardoor je wel goed kunt zien dat de kat steeds zijn strategie bij stelt en steeds feller reageert.
Tip: zet het geluid uit als u zelf katten hebt.

 

Oren

Op het plaatje zijn verschillende standen van de oren te zien.

Een neutrale kat heeft de oren matig naar voren staan terwijl een kat die iets interessants ziet (baasje, speeltje, prooidier) de oren spits vooruit heeft staan. Let daarbij ook op op de stand van de snorharen! De neutrale kat zal de snorharen rustig in een relaxte stand laten staan terwijl de attente kat de snorharen naar voren heeft geduwd.
Een geïrriteerde kat zal de oren naar achteren houden en een angstige kat houdt ze juist weer plat naar de zijkant gedrukt. Let ook op het verschil tussen de pupilgrootte, die van de geïrriteerde kat heeft nauwere pupillen dan de angstige kat die juist de welbekende ‘whale eyes’ opzet.
De oren van de agressie en angst-agressie kat laten het mooie voorbeeld zien die ik hierboven beschreven heb. Als de oren van de kat onder agressie ziet, stop dan met het gene dat dit gedrag veroorzaakt dan zal de kat nooit overgaan op de angst-agressie (waarbij de kans zeer aannemelijk is dat je een krab of beet krijgt). De oren bij de agressie kat staan twijfelachtig (gespitst) opzij gericht en de snorharen spits naar voren.

 

Ogen

Katten praten met hun ogen. De richting waar de kat naar kijkt laat zien waar de focus ligt, maar ook de positie en grootte van de pupillen vertellen ons iets. Onthoud ook dat een ruimte die verlicht of donker is invloed heeft op de stand van de pupillen in een donkere ruimte zijn deze verwijd om meer licht in te laten zodat de kat beter kan zien. In een verlichte ruimte zullen de pupillen vernauwd zijn. In een verlichte ruimte kan er wel grote pupillen worden gezien wanneer de kat bv. bang is (zie foto beneden) in dat geval spreken we van “whale eyes”.

 

In dit filmpje is te zien hoe de kat zijn pupillen vernauwd en verwijd zodra hij iets ziet wat hem heel erg interesseert (bv. een speeltje of een prooi).

Fun fact: katten die een kamer of ruimte inlopen waar zich al een kat bevindt zal vaak begroet worden door middel van een knipoog. In kattentaal betekent dit dat de ruimte veilig is en de andere kat zonder problemen naar binnen kan komen. Is uw kat wat onzeker knipoog dan een paar keer per dag als u de kat tegenkomt (niet super overdreven) en de kans is groot dat jouw kat dit ook naar jou gaat doen!

 

Staart

Een kwispelende hond is in veel gevallen blij, maar een kwispelende kat is dat absoluut niet! Ook een kat kan veel vertellen met de houding en beweging van de staart. Onderstaand plaatje spreekt voor zich.

 

Snorharen

Snorharen hebben voornamelijk de functie als ogen voor alles dat dichtbij het hoofd van de kat is. Dit is omdat katten van dichtbij niet zo goed kunnen zien. Snorharen zijn super gevoelig omdat alle snorharen individueel in de huid vast zitten met spieren en zenuwreceptoren. Hierdoor voelt de kat elke zacht aanraking en zelfs luchtstroom! Een goede tip is dan ook om te onthouden dat katten het vaak prettiger vinden om van een schaaltje te eten waarbij de snorharen de randen niet aanraken. Veel katten kunnen dit namelijk erg vervelend vinden en daardoor niet graag willen eten en drinken.

Snorharen van een relaxte kat. Deze vallen soepel naast de kop.

Snorharen van angstige kat. Deze staan iets naar voren gericht.

Snorharen van een boze kat. Deze staan recht naar voren.

Let wel, ieder dier is een individu en zoals helemaal bovenaan de pagina is uitgelegd: er zijn verschillende oorzaken die het gedrag van een dier vormt. Een heel mooi voorbeeld is te zien op onderstaand filmpje.

 

Op deze manier zijn er een hoop manieren waarop we kunnen zien hoe een hond zich op dat moment voelt. Lees vooral ook mijn blog over emoties bij katten. Wanneer u de emotie herkent kunt u achterhalen wat de motivatie van de kat is om bepaald gedrag (emotie) te laten zien.

Katten doen nooit “zomaar” iets, overal zit een gedachtegang achter! Het is aan ons om te achterhalen wat de kat ons wil vertellen.

 

Oefenen

Herkent u wat de katten op de foto’s proberen te vertellen?

1. Hoe voelt deze kat zich?

 

 

Welke signalen ziet u?

2. Hoe voelt deze kat zich?

 

 

Welke signalen ziet u?

3. Hoe voelt deze kat zich?

 

 

Welke signalen ziet u?

4. Hoe voelt deze kat zich?

 

 

Welke signalen ziet u?

5. Hoe voelt deze kat zich?

 

 

Welke signalen ziet u?

6. Hoe voelt deze kat zich?

 

 

Welke signalen ziet u?

7. Hoe voelt deze kat zich?

 

 

Welke signalen ziet u?

8. Hoe voelt deze kat zich?

 

 

Welke signalen ziet u?

 

Antwoorden

1: Deze kat is niet happy. Hij wordt tegengehouden en zal snel wegspringen. Let ook op de platte oren, snorharen die naar voren staan en de lichaamshouding die weggericht is van de persoon die hem vasthoudt.

2: Deze kat is niet happy. Waarschijnlijk sprint deze snel weg als er 1 stap richting hem gezet wordt. Let op de grote pupillen, snorharen en houding van lichaam (klaar om weg te lopen).

3: Deze kat heeft iets interessants gezien. Het kan zijn dat hij erop af gaat (een zelfverzekerde kat) of wegloopt (een onzekere kat). Kijk naar de oren die naar voren staan en de gefocusde blik. Deze kat laat met de staart zien dat hij het interessant maar spannend vindt.

4: Deze kat heeft enorme stress van iets of iemand dat boven hem hangt. Let op de lichaamshouding, likken van de neus, grote pupillen en platte oren.

5: Deze kat is niet happy en voelt zich onzeker. Hij maakt zich klein en zou het liefste door de tafel verdwijnen, waarschijnlijk zit hij op een tafel en zijn er geen verstop mogelijkheden. Let ook op de mimiek van het gezicht, deze is gespannen waarbij de snorharen naar voren zijn gericht.

6: Deze kat is geïrriteerd. De oren worden opzij gehouden en trekt met zijn mond.

7: Deze kat is niet happy. Hij wordt tegengehouden door een persoon en kijkt zeer geërgerd naar deze persoon. Hij tilt zijn linkervoorpoot op, klaar om mee te slaan. De oren worden naar achter gehouden, de snorharen naar voren en het gezicht is zeer gespannen.

8: Dit is een relaxte kat. Er is een rustige blik te zien, oren worden wat opzij gehouden, snorharen vallen relaxt langs het gezicht en de ogen zijn ontspannen.