fbpx

Angst in de trimsalon

Cursus voor trimmers

Honden die grommen, bijten of compleet doordraaien op de trimtafel…

Hoe ga jij om met honden die niet getrimd willen worden?

Als gedragstherapeut kreeg ik tot 2021 regelmatig een hulpvraag van eigenaren omdat hun hond niet meer welkom was in de trimsalon. Wat nu? Want die vacht groeit gewoon door.

Tot mijn grote spijt heb ik deze honden nooit goed kunnen helpen ik had immers geen trimsalon. Uiteindelijk heb ik ze gelukkig wel kunnen helpen met het opnieuw introduceren van het borstelen. De hond moet uiteindelijk weer het vertrouwen krijgen dat borstelen niet pijnlijk is en klitten eruit worden geknipt, niet getrokken. Natuurlijk wilde ik ze het liefste naar een trimsalon sturen, maar als het baasje zo goed als alle salons heeft gecontacteerd met een negatief resultaat, dan wordt het lastig.

Gelukkig kan ik zeggen tot 2021, want vanaf dat jaar heb ik mijn eigen trimsalon kunnen openen. Een salon waar ik mijn eigen visie kan naleven en de baasjes die nergens terecht kunnen een plek kan aanbieden.

Redelijk onverwacht, maar een paar maanden na het openen van mijn trimsalon zat ik al vol. Met mijn werk als gedragstherapeut ben ik het meeste bezig en daarom kan ik enkel een deel van mijn uren in de trimsalon besteden. Omdat ik tijd tekort kom heeft me dit aan het denken gezet, want wat ik doe kan ik anderen ook leren! Zo kunnen we samen meer honden helpen op een angstvrije manier getrimd te worden.

dog-gf34b1e507_1920

Angst in de trimsalon, een onderwerp dat niet vaak wordt behandeld in de trimopleiding.

Tijdens de trimopleiding krijg je perfect aangeleerd hoe je de vacht moet verzorgen, onderhouden en behandelen. Alles moet geleerd worden en een hond trimmen die niet beweegt werkt het beste. Helaas zijn in de praktijk niet alle honden zo en de emotie angst kan op vele manieren geuit worden. 

Sommige honden kruipen in elkaar, anderen willen wegspringen en ruimte creëren. Zij vertonen ontwijkend gedrag wat voor een trimmer niet meteen veel problemen hoeft op te leveren (hierbij heb ik het niet over de hond zijn belevingswereld en welzijn). Echter zijn honden die agressie vertonen lastiger, die krijgen al snel alleen een muilkorf om en worden gedwongen de trimbehandeling te ondergaan. Dan heb je ook verschillende uitkomsten, de ene hond blijft met muilkorf stil staan, de ander zal er alles aan doen om de muilkorf af te krijgen en kan panikeren.

 

Verschillende uitingen van angst, hoe ga je hiermee om?

 

Daar ga ik je bij helpen met een concreet stappenplan!

Hoe ziet mijn visie eruit?

De belevingswereld van de hond staat in mijn visie centraal. Angst, domineren en dwang komen bij mij dan ook niet voor. Wel gaan we aan de slag met vertrouwen opbouwen en trauma’s overwinnen op een diervriendelijke manier waarin we de hond zijn emoties, fysieke- en mentale welzijn positief benaderen.

 

Holistisch hondentrimmer

Wat is de definitie van holistisch? Dit is een manier van werken waarbij er naar het complete plaatje wordt gekeken, het geheel is meer dan de som der delen. In de cursus Angst in de Trimsalon leer je naar de hele hond te kijken en om hem comfortabel te laten voelen. Onderdelen die terugkomen zijn wel/geen oren plukken? Wel/geen anaalklieren legen? Wel/geen nagels knippen? Als we naar het gehele plaatje kijken zou oren plukken, anaalklieren legen en nagels knippen misschien niet nodig zijn, mits de hond op alle vlakken de juiste zorg krijgt. Dit is natuurlijk niet in alle gevallen zo, maar de afweging wel/niet een handeling uitvoeren bekijken we op een holistisch aspect.

Holistisch trimmen betekent niet dat je een geitenwollenhondentrimmer wordt. In tegendeel! Je leert in deze cursus consequent en zelfverzekerd te werk te gaan met honden die het vertrouwen in een trimmer verloren hebben. Je kunt signalen van stress en ongemakken sneller herkennen, ze daardoor vóór zijn en op die manier de hond herintroduceren met de trimtafel, wassen, drogen, scheren en plukken. Hierdoor sta je sterk in je schoenen en heb je vertrouwen in jouw eigen kunnen.

dog-gb13086444_1920

Wat mag je van deze cursus verwachten?

In deze cursus leer je hoe je honden die angstig zijn en agressie in de trimsalon vertonen kunt helpen zodat ze geen angst en agressie meer vertonen. Dit doe je door de eigenaar een Angst in de Trimsalon Pakket te laten afnemen waarbij je met 10 afspraken start. In deze afspraken ga je aan de slag met het stapsgewijs opbouwen van vertrouwen jou en jouw handelingen zodat trimmen weer mogelijk wordt zonder negatieve emoties.

Factuur en Certificaat

Na de betaling van de cursus ontvang je per mail de factuur van jouw betaling zodat je de BTW kunt aftrekken.

Wanneer je alle modules succesvol hebt doorlopen ontvang je via de mail jouw certificaat van deelname.

Er is geen uiterste inlogdatum, dat betekent dat je de cursus op ieder moment in de toekomst kunt inzien.

 

Wil je naast de cursus ook praktische hulp?

Je voelt je misschien iets onzeker en wil graag meer persoonlijke informatie over jouw eigen handelen in jouw eigen trimsalon. Dan kan ik je hier met een-op-een sessie(s) verder helpen. Dit kan in persoon of online plaatsvinden. Als je hier gebruik van wil maken zie ik de vraag graag via mail binnenkomen info@huisdierverhalen.nl.

 

Jouw investering is snel terugverdiend!

Bij Huisdierverhalen is de investering van hondeneigenaren in het Angst in de Trimsalonpakket (2023) €375.  Dit betekent dat jouw investering in deze cursus met de behandeling van 1 klant terug hebt verdiend.

15% KORTING

TOT 9 OKTOBER

Van 199 voor 169 euro

Kortingscode: DIERENDAG2022

Logo_Huisdierverhalen_Merel_Van_Der_Mullen

Ervaar je problemen met de cursus, de aanschaf of heb je andere problemen?

Mail mij dan naar info@huisdierverhalen.nl, dan help ik je zo snel mogelijk verder.