Problemen met uitlaten

Als wandelen met uw hond niet meer leuk is

Mijn hond valt uit of trekt aan de lijn

Gedragstherapie voor honden bij problemen met wandelen

Er zijn ontzettend veel situaties die een wandeling met uw hond onplezierig kunnen maken, terwijl een wandeling juist een van de punten is wat enorm leuk en ontspannen hoort te zijn! Voor de baas én de hond. Wilt u ook zulke wandelingen hebben? Dan kan Merel, gedragsdeskundige van Huisdierverhalen u verder helpen.

background

Ik heb problemen met mijn hond, waarom zie ik een paard?

Goede vraag! Op een aantal foto’s ziet u Merels paard genaamd Marley afgebeeld. Marley is een heel jong paard die in haar puberteit zit, geen gemakkelijke levensfase. Merel heeft haar alle “normale” gebruiken moeten aanleren, dat begint met zich netjes te leren gedragen en doen wat er wordt gevraagd zodat ze deze wereld op een fijne en veilige manier kan leren kennen.

Maar dat paard…? Merel loop rond in de honden- en paardenwereld en er is op bepaalde punten een enorm verschil in opvoeding. Een hond doen we een halsband om en er wordt geprobeerd deze “netjes” te laten lopen, maar naarmate de tijd verstrijkt wordt trekken aan de lijn vaak op de koop toegenomen. Als een paard aan de lijn gaat trekken dan is er een klein probleem, want die houd je met zo’n 500 KG niet zomaar tegen! Merel stelde zichzelf de vraag; waarom zou gewicht een criterium moeten zijn om een dier netjes te laten lopen naast jou? Moeten we alle honden zien als 500 KG wegende dieren?

Trainen, trainen, trainen
Eenmalig een puppycursus volgen staat niet garant voor een leven lang goed gedrag. Het kan een goede start zijn, maar die start moet worden onderhouden, bijgestuurd worden en is iets dat moet worden blijven herhaald. Ervan uitgaan dat een hond naar u blijft luisteren zonder dat het iets oplevert is niet de beste succesformule.

 

Stel, u heeft een nieuwe baan en de collega’s leren u de kneepjes van het vak. Na 1 maand doet u wat er van u verwacht wordt en dat wordt beloond met het salaris. Een maand later ziet u dat het loon lager is en na 3 maanden krijgt u helemaal geen loon meer… Hoe lang zou u hier blijven werken?

Hierboven leest u een voorbeeld waarbij het logisch zou zijn dat iemand hier niet blijft werken. Maar waarom is het wel normaal om een dier na een tijdje niet meer te belonen als deze een opdracht goed uitvoert?

Na het afronden van een puppycursus kan het verstandig zijn om wekelijks een lesje te blijven afnemen om alles wat geleerd is te blijven toepassen. Dit geldt ook voor eigenaren die echte problemen ervaren tijdens het wandelen en een gedragsdeskundige om hulp hebben gevraagd. Een 2 jarige opleiding, alle nascholingen en ervaring kan niet in 2 uur tijd met u gedeeld worden. Door wekelijks les te nemen kan Merel u en uw hond samen leren wandelen op een prettige, uitdagende manier.

Even terug naar paardje Marley. Omdat ze nog jong is wordt er niet veel op haar gereden, maar Merel wandelt wel veel met haar. Tijdens die wandeling verwacht ze dat Marley naast haar loopt, niet trekt en onderweg geen gras eet. Dat zijn nogal wat verwachtingen!

Tijdens consulten en bij klanten van de uitlaatservice komen de verwachtingen grotendeels overeen. Ook van een hond verwachten we dat deze netjes naast ons loopt, niet trekt en onderweg niets opeet of uitvalt. Maar(!) dat betekent niet dat de dieren waarmee we wandelen geen ontzettend leuke, interactieve en uitdagende wandeling krijgen! Hond en paard mogen uitgebreid snuffelen aan alles wat zij willen (maar, zonder te trekken), ze krijgen op geschikte plekken zoek- en snuffelwerkjes en ze mogen hun eigen route bepalen. Wat is er nou leuker dan dat!?

Trainen met Merel
Wilt u uw hond ook netjes aan de lijn leren lopen, maar bovenal een interessante en uitdagende wandeling geven? Wilt u uw hond afleren uit te vallen naar andere honden of personen? Afleren om constant te trekken of dingen op te eten? Dan kan Merel u daar uitstekend bij helpen! Rome is niet in 1 dag gebouwd en deze problemen zijn niet in 1 dag opgelost. Het is hard werken en consequent blijven, iedere dag opnieuw. Daarna zal het wat gemakkelijker worden, uw hond weet wat deze van u kan verwachten, maar ook andersom.

Een jonge pup, puberhond, een volwassen of oudere hond… In iedere levensfase kunnen probleemvragen omtrent wandelingen ontstaan. Of u nu een eerste hondeneigenaar bent of iemand die al jarenlang honden heeft. Iedereen kan fijne kneepjes, tips en tricks worden aangeleerd zodat uw hond ook netjes naast u gaat lopen, net zoals Marley!

Schroom én schaam u vooral niet om hulp te vragen zodat we samen kunnen voorkomen dat het probleem verder uit de hand zal lopen.

Startpakket: een goede basis leggen

Indien u al problemen tijdens het wandelen ervaart zullen we beginnen met het startpakket. In het startpakket ontvangt u alle informatie en begeleiding die u nodig heeft om met het wandel probleem aan de slag te gaan. Het intake formulier en consult in huis zijn ervoor bedoelt om het probleem duidelijk in kaart te brengen. Nadat we dit middels een gesprek hebben besproken vindt aansluitend de theorie- en praktijkles plaats. Onze eerste afspraak duurt 1,5 – 2 uur. In de vervolg afspraken bespreken we kort hoe de week ervoor is verlopen en gaan we met de praktijklessen verder. Ieder gezinslid kan ik individueel begeleiden, ook kinderen!

Hoeveel lessen u wilt volgen kunt u zelf bepalen. In het startpakket zitten standaard 2 praktijk lessen van 45 minuten. Het advies is om een les 1 keer per week in te plannen zodat we het verloop kunnen blijven bijsturen.

Vergelijk het trainen van honden met sporten; voetballen/volleyballen/paardrijden dat kun je wel… maar om beter te worden zul je moeten trainen met iemand die hier kennis en ervaring in heeft.

Tarieven

Wanneer u helemaal geen problemen ervaart met uw hond, maar graag wil bijleren hoeft u geen startpakket af te nemen. In plaats daarvan kunnen we samen meteen met de wandel lessen aan de slag gaan. Ook deze vinden op individuele basis plaats.

Voor problemen met de wandelingen worden consulten door heel Nederlands en Belgisch Limburg gereden (Nederlandstalig of Engelstalig). Onderstaande tarieven zijn exclusief reiskosten á €0,35 per km berekend vanaf 6218HN, Maastricht. Het totaal bedrag kan tijdens het consult via een betaalverzoek of per pin betaald worden.

background
Wandelles
20

 • Theorie informatie
 • Praktijkles á 30 minuten per les
 • Training en oefeningen per PDF

Startconsult
120

 • Intake formulier- en huisconsult
 • Uitgebreide theorieles
 • Behandelplan per PDF
 • Samen buiten oefenen tijdens het consult

Wandelpakket A
165

 • Intake formulier- en huisconsult
 • Uitgebreide theorieles
 • Behandelplan per PDF
 • Samen buiten oefenen tijdens het consult
 • 1 praktijkles á 45 minuten per les

Wandelpakket B
210

 • Intake formulier- en huisconsult
 • Uitgebreide theorieles
 • Behandelplan per PDF
 • Samen buiten oefenen tijdens het consult
 • 2 praktijklessen á 45 minuten per les

Contact formulier

 

We begrijpen het als u nog vragen heeft, u kunt deze vrijblijvend stellen. Indien u direct een afspraak wil maken is dit ook mogelijk door een voorkeur voor een dag en tijd aan te geven. Hier zal zo goed mogelijk rekening mee worden gehouden.
Op welke dag zou u de afspraak bij voorkeur willen inplannen?

Welke tijd heeft uw voorkeur?

× WhatsApp chat