fbpx

Onze werkwijze

Samenwerken aan een fijne relatie

Gedragstherapie is meer dan trainen...

... het is elkaar leren begrijpen en duidelijk communiceren

Vertrouwen in elkaar


Dierenwelzijnsbevorderend werken, een hele mond vol, maar dat is in 1 woord hoe wij werken. Als gedragstherapeut voor hond en kat komen er veel vragen binnen waarbij de harmonie tussen jou en jouw huisdier vaak weg is. Er heerst spanning en frustratie omdat we vaak niet begrijpen waarom onze hond of kat zo doet.


“Vroeger” werd door iedereen gezegd dat je jouw dier eens flink moet aanpakken, veelal gericht op de dominantietheorie. Dit is een achterhaalde en ouderwetse theorie die juist averechts werkt. Sommige honden durven helemaal niks meer te ondernemen en anderen slaan zo door dat ze vaak worden laten ingeslapen. Onze welzijnsbevorderende methodiek is erop gericht dat het leven voor eigenaar én huisdier prettig wordt.

Desensitiseren en Counterconditioneren

Om het dierenwelzijn bevorderen moeten we eerst begrijpen waarom een dier iets doet dat wij als vervelend ervaren. Als we dat ontdekt hebben kunnen we gaan zoeken hoe we dit kunnen verbeteren. Als een dier erg angstig is dan gaan we terug naar het begin en “het angstige” opnieuw introduceren. Dit heet ook wel desensitiseren. Vervolgens willen we het dier leren dat het niet angstig hoeft te zijn door er een fijne emotie aan te koppelen. Dit heet counterconditioneren.


Stel jouw hond of kat is bang voor de stofzuiger, elke keer als dit apparaat erbij wordt gepakt zien we een angst/agressie emotie. We gaan dan zoeken naar een afstand dat het dier onzeker, maar zich nog goed voelt. Die afstand gebruiken we vervolgens om een positieve emotie te koppelen aan het gene dat angst/agressie veroorzaakt. Een positieve emotie kan worden gemaakt door met iets te geven wat jouw huisdier erg fijn vindt. Vaak is dit een voertje, maar een balletje of leuk snuffelspel kan ook worden ingezet. De afstand tussen het dier en de stofzuiger wordt steeds dichter bij elkaar gebracht i.c.m. het geven van iets fijns. Jouw hond of kat zal het negatieve (de stofzuiger) gaan koppelen met iets positiefs (iets leuks/lekkers krijgen).

cat-245750_1920

“Beloon ik mijn hond/kat niet door dit te doen?”


Nee, gelukkig niet. Vergelijk het met jouzelf. Stel, je bent bang voor spinnen en er loopt een grote tarantula over de tafel… Als er tegen je wordt gezegd “doe maar rustig” en “wacht even verderop, dan pak ik iets leuks/lekkers voor je” dan is de kans groot dat je even wacht ondanks dat het wat onwennig voelt. Wanneer dit vaak wordt herhaald leer je dat dat spannende ding of situatie gelijk staat voor iets prettigs. Je wordt niet banger van de spin en dat is wat trainen kan doen! We leren jouw hond of kat dat hij bij ons kan komen voor hulp én dat wij die hulp ook bieden.

background


Gedrag is complex en ondanks dat het hierboven geschreven stuk misschien gemakkelijk klinkt, is het dat niet. Timing is waanzinnig belangrijk, maar daarnaast moet je ook een goede opzet geven en een situatie creëren waarin jouw huisdier een kans van slagen heeft. In huis is een stabiele situatie nog wel te maken, maar buiten kunnen er allerlei andere dingen voorvallen waar je niet altijd rekening mee kunt houden. Hier moet rekening mee worden gehouden in een training.

 

Dus: iets eng?…koekje!

Helaas… zo gemakkelijk is het niet.

 

Naast het goed trainen ontstaan er vaak ook problemen omdat de hond/kat niet begrepen wordt. Communicatie van het dier naar de mens begint altijd heel duidelijk, echter herkennen wij deze signalen niet altijd en gaan bv. door met aaien terwijl het dier dat eigenlijk niet wil. Dan ontstaan er conflicten en zal het dier een duidelijker communicatiemiddel inzetten om het ons duidelijk te maken. Door beter naar het gedrag te kijken en beter op elkaar te reageren verbetert jullie relatie!

Gedragstherapie voor hond en kat


Dierenwelzijn, in de boeken, kijkt of een dier alle noden heeft. Het bevorderen ervan is een precies werkje want er kan vaak veel verbeterd worden. Soms betekent dat het bijstellen van de toekomstplannen die je voor ogen had. Dat is niet altijd leuk, maar als het goed is wil je graag dat jouw huisdier gelukkig is. Een gelukkig dier een gelukkige baas? Daar helpen we graag bij!