Quick fix
Als baasje zijnde kijk je het gedrag van jouw dier meestal even aan en daar is niets mis mee! Zodra het gedrag écht vervelend of gevaarlijk wordt en tips van kennissen/buren niet lijken te werken wordt gezocht naar hulp. Mede dankzij TV programma’s en social media lijkt het alsof gedragsproblemen snel en meteen worden opgelost. Jammer genoeg is dit niet de realiteit! Als je het in iedergeval met fijne methodes wil aanpakken.
Gedrag dat wij ongewenst vinden ontstaat eigenlijk nooit ‘opeens’, er kan sprake zijn van een lichamelijk probleem of heeft al eerder minder opvallende signalen gegeven die we niet hebben opgemerkt. Als het wel in/door één situatie is ontstaan is die gebeurtenis zó hevig geweest dat het traumatisch is geworden.
Dominantietheorie
Een gedragsprobleem in 1 keer oplossen heet ook wel een quick fix en is niet wat een goede gedragstherapeut biedt. Quick fixes zijn vaak gericht op het onderdrukken van emoties en negeert de oorzaak van het probleem.
Onderzoeken in honden/kattengedrag is een erg jong gebied. Decennia lang is bv. hondengedrag op een verkeerde manier geïnterpreteerd door onjuist wetenschappelijk onderzoek dat bovendien is toegegeven door de betreffende onderzoeker. Hierop zijn methoden rondom dominantie en alpha rollen ontstaan. Pas jaren later is het onderzoek herzien, maar toen werd deze methode al volop gebruikt, het was namelijk een heel handig middel want door je als eigenaar als een dominante alpha op te stellen door agressief gedrag inzetten zoal schreeuwen, dreigen, slaan of neer pinnen want hiermee luisterden dieren meteen! Net zoals ooit met kinderen werd gedaan… Je simpelweg dominant gedragen is onnodig en onethisch omdat dieren, net zoals mensen, bewuste wezens zijn die emoties ervaren en kunnen lijden.
Nieuwste inzichten
Tegenwoordig worden ontzettend veel nieuwe, correcte wetenschappelijk onderzoeken verricht en leren we steeds meer over de complexe gedragingen van dieren. We weten zelf hoe moeilijk het is om ons eigen gedrag te veranderen, dit geldt ook voor onze huisdieren. Door gedragstherapie geleidelijk en gestructureerd in te zetten ben je verzekerd dat je het ongewenste gedrag van jouw dier op een verantwoorde manier kunt aanpakken. Samen gaan we aan de slag met onderstaande onderwerpen, hierin komt alles aan bod dat belangrijk is voor jullie relatie en communicatie.
- de basisnoden van de hond/kat én mens;
- het optimaliseren van de leefomgeving;
- beter leren communiceren;
- meer keuzes geven en antwoorden leren accepteren;
- correct kunnen trainen;
- nieuwe gewoontes aanleren.