Onderzoek

Op basis van de resultaten van de Nationale Huiskonijnentelling 2020 van Jouw Konijn blijkt dat 42% van alle konijnen (die mee hebben gedaan aan het onderzoek) binnen woont. Meer dan de helft van die konijnen mogen ook los lopen in huis, sommige konijnen zelfs altijd!

Zo’n 20%  van de konijnen, blijkt niet zindelijk zijn, geven de 3500 onderzoek deelnemers aan.

Onzindelijkheid hoor ik in mijn praktijk als meest genoemde reden om een konijn niet los te laten lopen. Jammer! Konijnen vinden het heerlijk om veel ruimte te krijgen en daarnaast kun je vaak iets  doen tegen ongewenste keuteltjes in je huis.  Lees verder wat je kunt doen…

Waarom je konijn zindelijk maken?

Wist je dat een gemiddeld konijn 300 keuteltjes per dag achterlaat? Daarnaast plassen ze als je pech hebt op je vloer. 

Gelukkig zijn veel konijnen van zichzelf al zindelijk. Dat betekent in dit geval: ze doen hun behoefte op een vaste plek. Ze willen hun leefgebied juist graag schoon houden.

Stel je voor dat je je konijnen kunt leren op een vaste plek zijn ontlasting te laten doen? Bijvoorbeeld op een toilethoek, dan hoef je alleen deze schoon te maken.

Je konijn op het toilet

Aan de slag dus! Koop een toiletbak. Dit kan een hoektoilet zijn voor konijnen, maar ook een andere plastic bak kan hier prima geschikt voor zijn. Neem geen kartonnen doos, deze doorweekt snel door de urine. Het kan zijn dat je konijnen deze plek dan juist gaan vermijden omdat het niet comfortabel is. Stem ook het formaat van de toiletbak af op  het formaat van de konijnen zodat ze er makkelijk in-en uit kunnen stappen en voldoende ruimte hebben.

Als je jouw konijnen wil aanleren om op de toiletbak te gaan zitten, is het handig om tijdens het aanleren meerdere toiletbakken te gebruiken. Indien je konijn begrijpt wat de bedoeling is,  is één toiletbak per konijn vaak voldoende.

Ik leg je nu uit hoe je ervoor kunt zorgen dat een konijn zijn ontlasting op een vaste plek kan laten doen.

Toilettraining

Stap 1: De juiste plek

Zet de bak in het begin neer op de plek waar je konijn  meestal zijn behoefte doet. Kiest je konijn er opeens voor om hier een andere plek voor uit te kiezen dan verplaats je de bak daar naar toe of je zet daar een tweede toilet neer.  Konijnen urineren graag waar andere geuren goed blijven hangen zoals een bank of bed. Is dat bij jouw konijn het geval? Dat plaats je op die plek tijdelijk een extra toiletbak om te voorkomen dat hij anders zijn oude gedrag vertoont en op de bank plast.

Stap 2: De inhoud

Kies voor het konijnentoilet een andere bodembedekking dan wat in de rest van het hok ligt.  Zo kan je konijn makkelijker een onderscheid maken tussen wat een wc is en wat niet. Een neutrale absorberende korrel geschikt voor konijnen én hooi werkt vaak goed. Probeer gerust uit waar jij en jouw konijnen de voorkeur aan geven.

Het klinkt misschien heel vreemd maar konijnen eten graag waar ze keutelen.  Zorg dat er hooi in de toiletbak ligt of hang een hooiruifje erboven.  Indien je het hooi op de bodem legt dien je het wel dagelijks te verversen anders eten ze er niet meer van.

Stap 3: de training

Om jouw konijn zo snel mogelijk zindelijk te krijgen zul je elke vorm van ontlasting buiten de toiletbak op moeten pakken en in het toilet moeten leggen. Dit blijf je doen totdat je konijn zijn behoefte voor minimaal 90% in zijn toiletbak doet.  De overige keuteltjes die erbuiten worden gelegd, zijn vaak een manier om het territorium af te bakenen. Maak de plekken waar ongewenst ontlasting ligt goed schoon met een enzymatisch schoonmaakmiddel. Deze zijn niet-giftig en breken vlekken af tot de basiselementen, waarbij de chemische verbindingen die geuren en vlekken veroorzaken verwijderd worden. Zo heeft jouw konijn niet meer de neiging om weer op dezelfde plek te gaan plassen.

Stap 4: Castratie.

Eigenlijk zou dit stap 1 moeten zijn indien jouw konijn nog niet is gecastreerd of gesteriliseerd. Daarmee neem je een groot deel van de hormonen weg en zijn ze vaak makkelijker zindelijk te maken. Door aanwezige hormonen zullen konijnen meer keutels en plasjes in hun omgeving doen om hun territorium af te bakenen. Dit geldt voor zowel voedsters als rammen.

Wat kun je doen als je konijn opeens niet meer zindelijk is?

Het kan gebeuren dat een van je konijnen opeens niet meer zindelijk is.

Vaak komt dit door hormonen bij niet gecastreerde konijnen of door grote veranderingen in zijn leefomgeving zoals een nieuwe huisgenoot of wanneer er een ander konijn of dier in de buurt is geweest. Je konijn heeft dan de behoefte om opnieuw zijn territorium te markeren. Vaak verdwijnt dit gedrag weer na een week of iets langer.

Voordat je naar omgevingsfactoren gaat kijken, is het belangrijk dat je uitsluit dat je konijn mogelijk een medisch probleem heeft dat de oorzaak is van zijn onzindelijkheid. Denk aan problemen met zijn blaas zoals blaasgruis of een blaasontsteking. Ga naar je dierenarts, want mocht jouw ziek zijn dan laat hij dit als prooidier liever merken.

Jonge konijnen hebben vaak nog geen hele goede controle over hun blaas. Ze plassen dan als ze iets heel spannend vinden zoals opgetild worden of gewoon omdat ze hun plas niet meer op kunnen houden.

Als de lente begint, zullen niet gecastreerde konijnen vaak hun behoefte op andere plekken gaan doen om hun territorium af te zetten. Castratie kan goed helpen. Houd er wel rekening meer dat het weken duurt voordat de hormonen echt weg zijn uit zijn lichaam dus het even kan duren voordat je konijn zindelijk is. Daarnaast kan aangeleerd gedrag een rol spelen. Bijvoorbeeld: je konijn wordt door iets of iemand gestoord op het moment dat hij op zijn toiletbak zijn behoefte wil doen, waardoor hij daarna een andere rustige plek kiest. Of je hebt per ongeluk zijn gedrag beloond door hem (negatieve)aandacht te geven toen hij op je bank plaste.

Tenslotte

Blijft geduldig en consequent met opruimen. Verwacht niet dat je konijnen al na een paar dagen doorhebben wat je van hen verwacht. Zorg dat een toiletbak altijd in de buurt is van je konijnen. Als de bakken te ver weg zijn, kan dat er voor zorgen dat je konijnen weer onzindelijk worden.

Josine Warnier

De Nijnerij