Vragen en problemen rondom gedrag
Honden & Katten

Huisdierverhalen is opgericht door Merel van der Mullen. Zij is gediplomeerd gedragsdeskundige en heeft haar universitaire diploma in het Verenigd Koninkrijk behaald. Ervaart u problemen met het gedrag van uw hond of kat? Heeft u graag meer informatie over een aankomend (nieuw) huisdier? Of bent u opzoek naar een puppycursus? Dan kan Merel u uitstekend verder helpen! Door al haar kennis met u te delen en samen te trainen kunnen al uw vragen en problemen worden beantwoord en opgelost.

Bij iedere eigenaar kan er op enig punt een probleem ontstaan bij het huisdier. Of dit nu een klein of groot probleem is, Merel helpt u graag verder. Het doel is dat u en uw hond of kat zich weer gelukkig gaan voelen. Via een consult komt Merel bij u thuis om het gedrag en de omgeving van uw huisdier te observeren.

Op deze pagina vindt u alle informatie die nodig is om een geschikte keuze te maken voor uw huisdier, uw situatie en uw gezin.

20200411_134833
background
Informatief gesprek
Ter voorbereiding

Een informatief gesprek kan breed worden ingezet. Bent u zich aan het oriënteren op een nieuw huisdier en wilt u graag leren hoe u uw nieuwe aanwinst de beste start van zijn/haar leven geeft? Misschien heeft u al een of meerdere huisdieren en bent u in blijde verwachting! Of wellicht heeft u al een huisdier en komt er eentje bij.

Zo maar een paar voorbeelden waarbij een goede voorbereiding het halve werk is. Een introductie kan tenslotte maar 1 keer gebeuren en juist die ene keer is zó belangrijk. Informatieve gesprekken kunnen voor alle huisdiereigenaren van pas komen, of u nu een kersverse eigenaar wordt of al heel wat huisdieren heeft gehad.

Huisdieren en kinderen

Honden, katten en kinderen kunnen een magische verbinding hebben. Voor velen gaat het automatisch, maar er kunnen ook minder leuke en onveilige situaties ontstaan. Kinderen reageren vanuit enthousiasme op een huisdier en stappen er vol goede moed op af wat erg bedreigend kan overkomen. Honden en katten kunnen uit schrik een hevige reactie laten zien wat een kind weer kan afschrikken waardoor er angstige emoties ontstaan bij dier en kind. Een hele hoop onbegrip wat helemaal niet nodig is, en daar kan een informatief gesprek bij helpen.

Kinderen zelfbewust maken rondom een huisdier en de communicatieskills daarvan uitleggen is het gene waar Merel uitstekend mee kan helpen. Door haar achtergrond als Pedagogiek studente kan zij de helpende hand bieden tussen uw kind(eren) en huisdier(en). Door samen te leren en te oefenen zullen uw huisdier(en) en kind(eren) een fantastische band tegemoet gaan.

close-up-photo-of-dog-33979391
Puppycursus
Hoe maak ik een goede keuze?

Dat is heel wat, zo’n kleintje in huis. U zal zich al goed hebben ingelezen over het thuisbrengen van een puppy, maar als ze er eenmaal zijn verloopt het altijd anders. Dat is ook logisch want iedere eigenaar en pup is anders, we zijn allemaal individuen.

Iedere behoefte en keuze is anders voor eigenaren en de puppy’s. Maar voor alle puppy’s is een goede, veilige start het allerbelangrijkste. In de eerste week/weken zal u elkaar leren kennen, trainen is dan nog niet zo aan de orde. We willen de pup graag leren dat u en uw gezinsleden een veilige haven zijn waar de pup zich geborgen kan voelen. Puppy’s komen uit een (hopelijk) warm nest met een moederhond en broertjes en zusjes, hier worden weggehaald heeft een enorme impact op een puppy.

En dan is het zo ver! De kleine is thuis, maar waar gaat u de puppycursus doen? En kiest u voor een individueel of groepsprogramma?

Problemen tijdens het wandelen
Hulp bij uitvallen en trekken aan de lijn
Hoe ontspannen lopen u en uw hond tijdens een wandeling? Kunt u genieten van de omgeving of is het toch altijd maar afwachten hoe het deze keer zal gaan? Misschien bent u onrustig omdat u andere honden kunt tegenkomen…

Er zijn ontzettend veel situaties die een wandeling met uw hond onplezierig kunnen maken, terwijl een wandeling juist een super leuk en ontspannen moment zou moeten zijn! Voor de baas én de hond. Wilt u ook zulke wandelingen hebben? Dan bent u bij Huisdierverhalen aan het goede adres, Merel helpt u en uw hond graag met het behalen van ontspannen wandelingen.

Meer informatie
Gedragsproblemen bij honden en katten
De juiste zorg voor u en uw huisdier

Of u nu al jaren lang honden of katten heeft of een eerste huisdier verzorgt. Voor iedereen kunnen vragen, situaties en problemen ontstaat die hij/zij zelf niet opgelost krijgt. Als eerste willen we u laten weten dat het niet geeft… Iemand kan verschillende huisdieren hebben gehad en toch tegen moeilijkheden aanlopen. Merel is als gedragsdeskundige opgeleid om probleemgedrag van honden en katten vanaf de basis aan te pakken en samen met u op te lossen. We kunnen het bij Huisdierverhalen niet vaak genoeg zeggen: schaam u niet om hulp te vragen. Vanaf dit punt kan de relatie tussen u en uw huisdier alleen maar beter worden.

background
Gedragsproblemen bij honden

Angsten
Agressie
Eten van oneetbare dingen
Hyperactiviteit
Ongeduld
Onzindelijkheid
Opspringen
Overmatig blaffen
Niet luisteren
Slopen
Trauma’s bij bv. honden uit het buitenland
Trekken aan de lijn
Uitvallen in huis, de tuin en aan de lijn
Verlatingsangst
Voerbaknijd

Gedragsproblemen bij katten

Angsten
Agressie
Eten van oneetbare dingen
Hyperactiviteit
Krabben op ongewenste plekken
Onzindelijkheid
Opspringen
Op laten jagen door andere katten of honden
Overmatig miauwen
Ruzie met andere katten
Trauma’s bij bv. katten uit het buitenland
Slopen
Sproeien
Verlatingsangst
Wakker maken in de nacht

Hoe gaat een consult in zijn werk?

Op het moment dat u graag hulp wil bij het gedragsprobleem van uw huisdier kunt u via onderstaand formulier contact met ons opnemen. We zullen u terug mailen en daar een intakeformulier bij toevoegen met een voorstel van datum en tijd voor onze eerste afspraak. Het formulier mag u volledig invullen waarbij geldt hoe meer informatie hoe beter. Beknopte, korte antwoorden maken de voorbereiding lastiger dus we vragen u hier even rustig de tijd voor te nemen.

 

Huisconsult of videoconsult
Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn komen wij bij u aan huis om het gedrag en de omgeving van uw huisdier te observeren. Merel reist door heel Nederland om eigenaren te helpen, maar als u niet in de buurt woont kunt u ook kiezen voor een video consult. De service blijft hetzelfde, maar dan via videobellen.
Als eerste zullen we in het consult het intakeformulier doornemen en zullen er aanvullende vragen worden gesteld. Maakt u zich geen zorgen, dit zullen nooit verwijtende vragen zijn. Afhankelijk van het probleem kan er gevraagd worden iets te doen waardoor het gedrag getriggert wordt, zeker als er geen filmpjes gemaakt zijn van het gedrag. We houden altijd rekening met de aard van het probleem, bij bv. agressieproblemen zal er niet gevraagd worden dit te triggeren.
Vervolgens zal Merel veel informatie geven wat allemaal belangrijk is voor het herstel van de relatie met uw huisdier. Denk aan het leren herkennen van stresssignalen, normaal vs. abnormaal gedrag kunnen onderscheiden en leren anticiperen, maar ook naar de leefomgeving van uw huisdier wordt gekeken en zodoende verbeterpuntjes door besproken. De basis moet goed zijn voordat er aan een probleem kan worden gewerkt, het behandelplan wordt na de basisuitleg besproken. Wanneer dat ook door is genomen zal er een begin worden gemaakt met een training, maar dit is afhankelijk van het probleem en of u een hond of kat heeft. In totaal duurt het eerste huisconsult 1,5 – 2 uur.

 

Behandelplan, opvolging en vervolg consulten
Omdat er heel veel informatie wordt gegeven krijgt u een uitgebreid behandelplan toegestuurd via de mail. Ook wordt uw vaste dierenarts op de hoogte gesteld dat Merel bij u is geweest.
Als u voor 1 of meerdere vervolg consulten heeft gekozen zien we elkaar na het eerste huisconsult terug om de vorderingen te bespreken en samen verder te trainen. Indien u enkel voor een huisconsult heeft gekozen kunt u tot maximaal 2 maanden na het consult via de email opvolging en ondersteuning aangeboden krijgen. Ons advies is om altijd 1 vervolg consult erbij te boeken omdat u op die manier de beginselen goed verder kunt ontwikkelen.

Hoe lang duurt het voor een probleem is opgelost?

Veranderen kost tijd. Veel eigenaren contacteren ons pas wanneer er een escalatie heeft plaatsgevonden of wanneer deze eraan zit te komen. Veranderingen moeten als eerste bij de eigenaar worden gemaakt waarna het huisdier kan veranderen. Hoe snel een probleem verminderd of wordt opgelost is moeilijk ven tevoren te zeggen en van veel factoren afhankelijk. Denk aan de geschiedenis van een beestje, opgedane ervaringen, de leefomgeving, andere inwonende huisdieren en bewoners zoals kinderen, maar ook hoe goed er naar de adviezen geluisterd wordt (en worden uitgevoerd). Een quick fix lost een probleem nooit vanaf de basis op en juist de basis moet goed zijn om te kunnen bouwen. Daarom wordt hier uitgebreid bij stil gestaan, veel problemen ontstaan dan ook omdat er iets ontbreekt in deze basisbehoeften. Hoe beter de adviezen op een juiste manier worden opgevolgd hoe sneller het probleem kan worden opgelost.

Tarieven
2020

Voor gedragsproblemen worden consulten door heel Nederland, België en Duitsland gereden (Nederlandstalig of Engelstalig). Onderstaande tarieven zijn exclusief reiskosten á €0,35 per km berekend vanaf 6218HN, Maastricht. Het totaal bedrag kan tijdens het consult via een betaalverzoek of per pin betaald worden.

 

Is uw huisdier verzekerd?

Bij de betere huisdierverzekeringen is gedragstherapie opgenomen in de dekking. Omdat Merel aangesloten is bij Stichting Certipet kunnen katteneigenaren beroep doen bij hun verzekeraar om de kosten van de gedragstherapie terug te krijgen.

background
Huisconsult
120

 • Intakeformulier voorbereiding
 • Huisconsult van 1,5 – 2 uur
 • Uitleg over gedrag
 • Het behandelplan bespreken
 • Het behandelplan per PDF
 • Samen trainen
 • Opvolging

Vervolg consult
65

 • Vorderingen bespreken
 • Meer achtergrond informatie
 • Samen trainen
 • Bijsturing waar nodig
 • Consult á 60 minuten

Voordeelpakket A
175

 • Intakeformulier voorbereiding
 • Huisconsult van 1,5 – 2 uur
 • Uitleg over gedrag
 • Het behandelplan bespreken
 • Het behandelplan per PDF
 • Samen trainen
 • 1 vervolg consult á 60 minuten
 • Opvolging tussen de 2 consulten

Voordeelpakket B
230

 • Intakeformulier voorbereiding
 • Huisconsult van 1,5 – 2 uur
 • Uitleg over gedrag
 • Het behandelplan bespreken
 • Het behandelplan per PDF
 • Samen trainen
 • 2 vervolg consulten á 120 min.
 • Opvolging tussen de 3 consulten

Contact formulier

 

We begrijpen het als u nog vragen heeft, u kunt deze vrijblijvend stellen. Indien u direct een afspraak wil maken is dit ook mogelijk door een voorkeur voor een dag en tijd aan te geven. Hier zal zo goed mogelijk rekening mee worden gehouden.
Op welke dag zou u de afspraak bij voorkeur willen inplannen?

Welke tijd heeft uw voorkeur?

× WhatsApp chat