Impulsaankoop

Laatst sprak een bekende mij op straat aan: “Jij doet toch iets met konijnen? Weet jij niet iemand die ik konijn wil? Mijn dochter wil van haar konijn af, hij zit de hele dag in zijn hok en de kinderen kijken er niet meer naar om”.  Ik slikte de reactie die ik had willen geven in en vertelde dat ik soms konijnen herplaats. Alleen in een goed thuis en met een konijnenvriendje. Tegen betaling weliswaar. Ik zou nog wat horen. We zijn nu 3 weken verder.

Dit is geen uitzondering. Online platform puilen inmiddels alweer uit als het gaat om konijnen die weg moeten vanwege een ‘allergie’, te weinig tijd, plotse verhuizingen en noem maar op.

En dit terwijl aan het begin van de Corona crisis dit jaar nog massaal huisdieren werden aangeschaft. In mijn buurt struikelde ik over de puppy’s en ook de konijnenopvangcentra waren zo goed als leeg. Om nog maar eens een vergelijk te maken tussen hond en konijn: De aanschaf van een hond is vaak minder impulsief als van een konijn. “voor de (klein)kinderen hè” hoor ik dan achter mij in de rij van de supermarkt. Een van de bekendste korte filmpjes over deze impulsaankopen , waarin beelden genoeg zeggen,  is van Rabbit Welfare Association and Fund (RWAF) “A Hutch is not enough”, zoek maar eens op. Het maakt eea duidelijk hoe het aanschafproces van een konijn meestal verloopt.

Natuurlijk ben jij wel iemand die heel bewust heeft nagedacht over de aanschaf van een konijn.

Jij weet immers dat een konijn 10 jaar oud kan worden, je er minimaal 2 samen moet houden, een konijn even duur qua verzorging is als een kat en veel tijd en ruimte is beslag neemt.

Wat is dan de beste plek om een konijn aanschaffen?

Je hebt verschillende opties:  een fokker,  dierenwinkel/tuincentrum, via online kanalen en je kunt bij een opvang terecht. Wat zijn nu de voor-en nadelen van iedere plek? Ik heb ze voor je op een rij gezet.

Dierenwinkel of tuincentrum

Veel mensen kopen helaas nog altijd een konijn in een dierenwinkel of een tuincentrum. Waarom zeg ik ‘helaas’? Vanwege de volgende argumenten;

1.            De voorlichting laat vaak  te wensen over. Soms hebben de medewerkers wel basale scholing gekregen over het houden van konijnen maar meestal is dit te summier. Zo vertelde een klant mij dat ze te horen hadden gekregen bij Tuincentrum Aveve dat het niet nodig is om konijnen een tunnel of een schuilmogelijkheid te geven. Ook kreeg ik een tijd geleden bij een ander tuincentrum te horen dat de cavia’s geen schuilhuisje kregen want dat werden ze alleen maar schuwer…..

2.            De verkooppunten zijn zich niet altijd bewust van de voorbeeldrol die zij  vervullen. Indien ik als onwetende- toekomstige- konijneneigenaar zie dat de konijnen in de dierenwinkel in een klein hokje zitten, zonder vriendje met als voer alleen maar brokjes, dan denk ik toch dat dat de juiste manier is van het houden van konijnen?

3.            Het geslacht van het konijn klopt niet altijd. En opeens heb je een nestje van die twee ‘mannetjes’’.

4.            Er wordt niet gevraagd naar de situatie waar het konijn in terecht komt of het advies gegeven een konijn niet alleen te houden.

5.            De konijnen worden regelmatig bij broodfokkers ingekocht. Deze konijntjes worden vaak te vroeg bij de moeder weggehaald. Er wordt geen rekening gehouden met de gezondheid en het karakter van de ouders en je hebt een vrij grote kans op inteelt.

Fokker

Een konijn bij een fokker kopen is een optie als je een raskonijn wilt hebben. Deze zitten overigens ook vaak in een opvang maar dan weet je weer minder over de genetische lijn waar deze uit voort komt.  Er zijn veel goede fokkers in Nederland maar ook veel broodfokkers die zoveel mogelijk willen verdienen en  geen rekening houden met genetische afwijkingen en gezondheid van de konijnen. Hoe herken je dan een goede fokker?

Een goede fokker:

  1. Zal de konijnen nooit te vroeg bij de moeder weghalen.
  2. Kent de achtergrond en karakters van de konijnen, waar een gezond fokbeleid  op is afgestemd .
  3. Plaatst waar mogelijk konijnen bij minimaal 1 ander konijn en dit is ook terug te zien in de huisvesting (waar mogelijk).

Online platforms

Indien je de zoekterm ‘konijn’ intoetst op een site waar vraag en aanbod bij elkaar komt, struikel je over de konijnen die worden aangeboden. Particulieren, (brood)fokkers, alles door elkaar.

Ruim een jaar geleden kwam ik zelfs tegen: “konijn af te halen in ruil voor een zak paprika chips”. Dat raakt me en roept meteen de associatie met  ‘wegwerpartikel’ op.

Indien je kiest om via deze weg een konijn aan te schaffen, is het essentieel goed door te vragen en niet zomaar alles voor waarheid aan te nemen. De aanbieder wil zijn ‘product’ immers kwijt.

Waar dien je op te letten?

-Vraag of het konijn gesteriliseerd/gecastreerd is , per wanneer en bij welke dierenarts. Check dit ook bij deze dierenarts waar mogelijk. Het is immers niet altijd eenvoudig te zien of een konijn is geholpen.

-Indien het konijn gevaccineerd is, vraag dan naar het vaccinatieboekje. Eventueel kun je bij het eerste online contact vragen om een foto. Zo kun je exact zien op welke datum het konijn gevaccineerd is en of deze nog geldig is.

-Vraag wanneer het konijn voor het laatst gecheckt is door een dierenarts (gebitscontrole, oren, ogen, algemeen gestel etc). Indien wordt aangegeven dat dit recent is gebeurd, vraag hierbij wederom naar de naam van de dierenarts en of je informatie mag inwinnen  omdat je het belangrijk vindt dat het konijn gezond is.

-Check welk voer het konijn krijgt en hoe de balans is tussen brokken, hooi en groenten/fruit/kruiden.   Zo weet je of het konijn de juiste voeding heeft gehad en of zijn darmen groenten/fruit zijn gewend. Vaak kun je al veel zien als je eerst gaat kijken of vraagt om een filmpje van het konijn en het verblijf indien dit niet lukt.

-Vraag naar het karakter van het konijn. Wordt deze graag geaaid, hoe reageer hij op opgepakt te worden, heeft hij el eens gebeten? Als je langs gaat, kijk hoe actief de konijnen zijn en hoe ze op jou en de eigenaar reageren.

Last but not least: vraag goed door waarom mensen het konijn weg doen. De meest genoemde reden is : mijn kinderen kijken er niet meer naar om/geen tijd of een allergie maar mijn ervaring leert dat er vaak ook andere dingen spelen zoals en ingreep dat het dier zou moeten ondergaan waar hoge kosten bij komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan een doorgegroeid gebit. Of een konijn dat zwanger is geraakt.

Natuurlijk ga ik er helemaal vanuit dat je minimaal twee konijnen samenhoudt. Indien je een vriendje voor je konijn zoekt online, houdt er dan rekening mee dat het niet kan klikken tussen hen. Maak hier goede afspraken over met de huidige eigenaar of schakel een deskundige op het gebied van het koppelen van konijnen in.

Bepaalde zaken kun je niet uitsluiten maar indien je eerst gaat kijken en de huidige eigenaren in de ogen kunt kijken, de konijnen live ziet in hun eigen leefomgeving, krijg je al snel een ‘pluis-niet pluis’ gevoel. Je kunt ook eventueel afspreken dat je het konijn eerst bij een dierenarts wilt laten checken en dan pas overgaat tot de aankoop of al dan niet een deel van het afgesproken bedrag.

Een konijnenopvang

Een konijn bij een opvang halen, heeft mijn voorkeur  Een goede opvang weet veel over konijnen en kan je mogelijk helpen met koppelen. Je geeft een konijn een tweede of derde kans op een fijn thuis.

Hoe herken je dan een goede opvang? Dat is soms lastig.

Ik beoordeel een opvang aan de hand van een aantal welzijnscriteria. Zo kijk ik naar het formaat van het verblijf, of er verrijking aanwezig is zoals tunnels of andere geschikt speelgoed, of de rammetjes preventief worden gecastreerd en of alle konijnen worden gevaccineerd. Daarnaast kijk ik natuurlijk op welke wijze men omgaat met de dieren zoals wijze van benaderen/oppakken, stress verminderen, correcte voeding en welke informatie geeft men mee.

Bij een goede konijnenopvang worden:

1.            Alle rammen gecastreerd. De prijs van de castratie wordt vaak maar deels in de adoptieprijs doorberekend. Hormonaal gedrag, welke een koppeling kan bemoeilijken zal hierdoor sterk verminderd zijn.  Je kunt dus snel beginnen met koppelen.

2.            De konijnen gezondheid technisch gecheckt door een dierenarts. Zo kan een dierenarts checken of het konijn niet zwanger is, het gebit goed is en worden de konijnen gevaccineerd.

3.           De adoptiekosten komen ten goed van de opvang, waardoor ze meer konijnen kunnen helpen.

Wat zijn jouw ervaringen met het aanschaffen van konijnen via de bovenstaande kanalen?

Josine Warnier

De Nijnerij