fbpx

Agressieproblemen

Wat als jouw kat zich niet meer veilig voelt

Katten die vechten of je vaker slaan dan een kopje geven…

Kattengedrag is heel erg subtiel en vaak worden er kleine signalen gemist waardoor jouw kat een duidelijkere boodschap zal geven. Soms is dit probleem plotseling ontstaan zonder enige aanleiding en dan is een lichamelijk onderzoek bij de dierenarts altijd een goed beginpunt. Daarnaast is gedragstherapie altijd nodig om een agressieprobleem te behandelen.

Eerst gaan we opzoek naar de oorzaak van het gedrag. Vechten jouw katten omdat er geen goede introductie is geweest? Of valt jouw kat je aan omdat hij verkeerd begrepen wordt? Wanneer we de oorzaak hebben gevonden kunnen we samen aan de slag om het vertrouwen te herstellen en de agressie te laten ophouden.

 

Quick fix

Soms wacht je een paar weken, maanden of jaren voordat je hulp ingeschakeld. Al die tijd heeft jouw kat moeten omgaan met het probleem waar je tegenaan loopt. Hoe langer je huisdier het gedrag kan (moet) herhalen hoe meer dit ‘getraind of normaal’ wordt. Nu ben je er helemaal klaar mee en wilt verandering. Maar als je een gedragsprobleem op de juiste manier wil oplossen is dit niet binnen een dag gedaan.

Een quick fix is het willen krijgen van een snelle oplossing van het probleem, maar dat is niet wat ik bied. Quick fixes zijn vooral gericht op onderdrukking en angst wat m.i. onethisch en dieronvriendelijk is. Bovendien is het niet gericht op het verbeteren van het welzijn van je huisdier maar op de frustratie van de eigenaar. Bij mij krijg je de nieuwste informatie, gebaseerd op wetenschappelijk bewezen onderzoek. Gedrag veranderen kost dus tijd, maar op die manier ben je wel verzekerd van een gelukkig dier en werk je op een positieve manier aan jullie relatie.

Merel

Agressieproblemen bij katten oplossen, hoe gaan we aan de slag?

Wil je aan de slag met gedragstherapie dan beginnen we eerst met het invullen van het intake formulier. Zo krijg ik een goed beeld van het probleem waar je tegenaan loopt. Aanvullend vraag ik ook meerdere video’s op te sturen van het probleem zodat ik me goed kan voorbereiden op onze eerste afspraak. Let wel, ik ontvang graag filmpjes van een webcam die 24/7 in de ruimte aanstaat waar het probleem zich meestal afspeelt. Filmpjes die gemaakt zijn met een telefoon die er snel wordt bij gepakt op het moment dat het fout gaat zijn niet bruikbaar. Wanneer er een gevecht of agressie richting jou als baasje zijnde plaatsvindt is het van belang dit zo snel mogelijk te stoppen zoals je dit normaal gesproken altijd doet. Laat katten niet uitvechten.

Na het invullen van de intake kun je in mijn online agenda zelf een afspraak voor het startconsult inplannen. In dit eerste consult leren we elkaar, jouw kat(ten) en de geschiedenis/situatie beter kennen en bespreken we het optimaliseren van de basisnoden, leefomgeving en de communicatieskills tussen jou en je kat(ten).

Opbouw van het Agressieproblemen Traject

In het consult laat ik je kennismaken met mijn adviezen die ervoor zullen zorgen dat je jouw kat(ten) beter leert lezen en begrijpen en optimaliseren we de woonomgeving. Gedurende 3 á 4 weken ga je aan de slag met deze adviezen en dan volgt een vervolg afspraak zodat we kunnen bespreken hoe de situatie is veranderd.

In de weken tussen de afspraken zullen we via Whatsapp contact houden en kun je mij video’s sturen waarin we jouw kat(ten) observeren. Op die manier kan ik monitoren wat er precies gebeurd en wat de onderliggende motivatie van de kat(ten) is om wel of juist geen agressie te gebruiken.

 

Traject kat-mens agressie

In de meeste gevallen is de relatie tussen jou en jouw kat(ten) flink verbeterd na 2 afspraken. Als het probleem niet verholpen is gaan we verder aan de slag. Er wordt in dat geval opnieuw een losse afspraak ingepland waarin meer aanpassingen worden gemaakt.

Het traject bevat in totaal 2 afspraken van 1 uur per afspraak die bij jou thuis zullen plaatsvinden.

 

Traject kat-kat agressie

Wanneer het agressieprobleem alleen tussen de katten onderling is worden er standaard 3 afspraken ingepland met 4 weken tussen iedere afspraak. Als het probleem niet verholpen is gaan we verder aan de slag. Er wordt in dat geval opnieuw een losse afspraak ingepland waarin meer aanpassingen worden gemaakt.

Het traject bevat in totaal 3 afspraken van 1 uur per afspraak die bij jou thuis zullen plaatsvinden.

background
Kennismakingsafspraak
49

30 minuten

Kennismaking

Aanmeld formulier

Geschiedenis bespreken

Gedragsprobleem analyseren

Prognose en advies

Help mij verder!

Agressieproblemen kat-mens Traject
199

60 minuten

2 Afspraken

Alle informatie beschikbaar op papier

4 weken begeleiding via Whatsapp

3 maal per week video feedback van jouw kat(ten)

Help mij verder!

Agressieproblemen kat-kat Traject
299

3 Afspraken

Alle informatie beschikbaar op papier

8 weken begeleiding via Whatsapp

3 maal per week video feedback van jouw kat rondom de kattenbak

Help mij verder!

Is jouw huisdier verzekerd?

Dan is het mogelijk om de gemaakte kosten van de gedragstherapie te declareren. Ik kan dit aanbieden omdat ik als enige in Zuid Nederland aangesloten ben bij Dibevo – Stichting Dierbaar (voorheen Certipet). Bekijk jouw polis of gedragstherapie vergoed wordt.

 

Gedragsconsulten vinden plaats in heel Zuid Limburg (Nederland en België).

Bovengenoemde tarieven zijn exclusief reiskosten per km berekend vanaf 6301HS, Valkenburg aan de Geul.