Een hond die kwispelt is blij! … toch? Een staart werkt heel secuur daarom is een kwispelende staart niet altijd een blije hond. Honden gebruiken hun staart ontzettend veel in hun communicatie.

Waar je naar kunt kijken is:

  • De snelheid van het zwaaien; snel of langzaam
  • Welke afstand de staart maakt; breed of kort, i.c.m. de snelheid van het zwaaien
  • Welke kant de staart op zwaait

 

 

Rassen met een zeer kort staartje zoals Mopshondjes of krulstaarten zoals de Akita zijn lastiger te lezen dan rassen zoals Golden Retrievers en Vizsla’s.

 

Scenario’s

  • Vriendelijke begroeting

Dan zien we vaak een hoge staart, met een grote kwispelafstand op een hogere snelheid, een ontspannen staart die overwegend van het midden uit naar rechts kwispelt.

  • Onvriendelijke begroeting

We zien een hoge, gespannen/strakke staart. De hond kwispelt meestal op een korte afstand met een hoge snelheid. Geen vriendelijke kwispel!

  • Onzekere begroeting

De staart zal halverwege het lichaam of iets omlaag worden gehouden. Meestal een brede, langzame kwispel. De staart is redelijk ontspannen.

  • Angstig

Vaak wordt de staart helemaal tussen de achterpoten of zelfs tegen de buik aangehouden. Er zit geen beweging in de staart.

 

Het staartgebruik is voor een deel genetisch bepaald. Sommige honden gebruiken de staart minder uitgebreid dan andere rassen. Kwispelen is een communicatiemiddel die de hond vanaf de geboorte “kent”, maar gaande weg het volwassen worden leert de hond door gebeurtenissen te voorspellen wat er met een bepaalde houding en beweging bedoeld wordt.

 

Emoties bij honden

Tijdens het wandelen kunt u deze kennis toepassen. Er kan gekeken worden hoe uw hond zich voelt op het gene dat op hem af komt gelopen, maar ook hoe een andere hond die u tegenkomt zich voelt. Gevoelens ofwel emoties zijn de drijfveren waarom de hond doet zoals hij doet. Lees hier meer over op emoties bij honden.