Ik krijg regelmatig vragen over katteneigenaren met het probleem dat hun kat soms (of vaker) op andere plekken plast dan in de kattenbak bijvoorbeeld ernaast of op een kleed of de bank. Dit kan heel erg frustrerend zijn voor jou als eigenaar, maar onthoud dat jouw kat dit NOOIT expres doet en straffen NOOIT werkt. Er is altijd iets aan de hand waardoor hij niet op de bak plast.

Dierenarts

Mijn eerste advies is om een urine onderzoek bij de dierenarts af te laten nemen. Het is namelijk zo dat plasproblemen vaak veroorzaakt worden door een blaasontsteking die opgelopen kan worden door stress of blaasgruis. Een bacteriologische blaasontsteking komt niet vaak voor.

Niet alle dierenartsen willen dat u langs komt met uw kat, vaak is een plasje inleveren al genoeg. Bel voor de zekerheid uw dierenarts om dit na te vragen. U kunt de urine van de kat opvangen met een plastic kattenbak vulling (KatKor). Als u meerdere katten in huis heeft is het het gemakkelijkste dat de kat verdacht van een blaasontsteking in een aparte kamer wordt gehouden. Zo kan deze de behoefte in de kattenbak met KatKor doen waarna u met een bijgevoegde pipet de urine op kunt zuigen. Het is het beste om de urine z.s.m. naar de dierenarts te brengen om het vormen van kristallen (en daarmee een foutieve positieve test) tegen te gaan. Mocht u niet meteen naar de dierenarts kunnen gaan, dan kunt u de urine het beste bewaren in de koelkast tot u het af kan geven of de afspraak heeft ingepland.

 

Omgeving

Als medische oorzaken zijn uitgesloten, dan kan er verder worden gekeken naar de omgeving. Katten zijn zeer kieskeurige dieren die problemen kunnen hebben/krijgen met de kattenbak. De vuistregel is:

 

1 kattenbak per kat +1 bak

 

Mocht u dus 3 katten in huis hebben, dan moeten er tenminste 4 kattenbakken aanwezig zijn.

Maar niet alleen hoeveel bakken er in huis zijn ook onderstaande opsommingen kunnen voor problemen zorgen:

 • Soort kattenbak;
  • Overkapt/open.
 • Kattenbakvulling;
  • Plantaardig, klonterend/niet-klonterend.
 • Locatie van de kattenbak;
  • Dicht bij het voer kan ervoor zorgen dat ze de bak niet willen gebruiken.
 • Hoe vaak je de kattenbak schoonmaakt;
  • Sommige katten gebruiken de bak niet meer na 1 toiletbezoek.
 • Waarmee je de kattenbak schoonmaakt;
  • Katten houden om over de geur van chloor heen te plassen, daarom is het handig om de bak hiermee schoon te maken.

 

Stress

Wanneer de omgeving is gecontroleerd en de hoofdpunten aangepakt zijn kan het plasprobleem komen door een andere vorm van stress. Over het algemeen zijn de meeste katten gewoonte dieren en vinden ze veranderingen niet prettig. Een bank die ergens anders staat of een baasje die minder of juist meer van huis is dan normaal kan zomaar het begin zijn van een plasprobleem.

De reden dat uw kat ervoor kiest om niet op de kattenbak te gaan kan verschillende redenen hebben. Wanneer het medisch is kan het ermee te maken hebben dat de kat pijn associeert met de bak en daardoor er niet meer op durft te gaan. Is het stress gerelateerd dan kunnen het 1001 oorzaken zijn. Bijvoorbeeld een bak schoonmaken met citroengeurtjes vinden wij fijn, maar de kat vindt dit stinken en wilt daarom misschien de bak niet meer gebruiken. En een ander voorbeeld is dat een tweede kat in huis de kat met een plasprobleem deze als een pestkop opwacht bij de kattenbak waardoor hij bang is en de bak niet meer in durft.

 

Is een blaasontsteking of andere medische oorzaken uitgesloten en wilt u graag hulp bij het aanpakken van een plasprobleem van uw kat? Neem dan vrijblijvend contact op met Huisdierverhalen, gedragsdeskundige Merel heeft zeer veel ervaring met het oplossen van onzindelijke katten.