Katten die veel buiten komen krijgen vanzelfsprekend veel beweging. Ze kunnen achter prooidieren aan waarmee ze hun jaag skills kunnen oefenen en verbeteren, iets dat voor een kat een natuurlijke behoefte is. Doordat buiten-katten de hele dag in de weer kunnen zijn met hun omgeving voorkomt dit verveling, maar helaas hebben katten die binnen worden gehouden dit niet. Het is daarom extra belangrijk om met deze dieren op een goede en uitdagende manier te spelen om verveling en vervelend gedrag te voorkomen.

Laserlampjes zult u niet op deze pagina vinden. Wilt u weten hoe ik over laserlampjes denk? Ga dan naar de pagina Spelen met laserlampjes voor meer informatie.

 

Kleine speeltjes

Kleine speeltjes zoals muisjes en balletjes, zeker wanneer deze wat catnip (kattenkruid) bevatten, zijn altijd populair. Het is leuk om deze ineens op de grond te gooien zodat bij de kat het jaag instinct wordt geactiveerd.

Speeltjes hoeven niet duur te zijn! Een prop van aluminiumpapier of krantenpapier, wc rolletjes, rietjes, linten, haar elastieken, veters, bolletje wol, pingpongballetjes en stuiterballetjes zijn veel dingen die eigenaren altijd wel in huis hebben. Let uiteraard heel goed op dat niets wordt opgegeten.

 

Tip! Bewaar alle kleine speeltjes in een speeldoos met catnip erin. Geef iedere ochtend 3 “verse” speeltjes en ruim ze ’s avonds weer op. Katten zijn de interesse na 1 keer spelen met een speeltje kwijt omdat ze in hun ogen het speeltje gedood hebben. Een speeltje 2 keer doden heeft niet veel zin, daarom is het interessant om speeltjes iedere dag te wisselen.

 

Dozen

Welke kat houdt er niet van? Je hoeft maar een doos neer te zetten, groot of klein, en de kat zit erin. Altijd leuk om een doos van de supermarkt mee te nemen en deze in de woonkamer te zetten. Gegarandeerd speel plezier!

 

Hengels

Mijn all-time favoriete speeltjes zijn de hengels die in vele maten, kleuren en vormen te koop zijn. Hengels zijn fijne speeltjes omdat de kat zijn natuurlijk instinct kan uiten zonder dat onze handen in de vuurlinie liggen van scherpe nagels en tanden. Voor extra speelplezier kunt u het uiteinde altijd met wat catnip inwrijven zodat het speeltje extra aantrekkelijk wordt.

“Maar Merel, mijn kat wil niet spelen. Ik heb alles al geprobeerd.”

Iedere kat is een geboren jager, dit gedrag zit volledig in het systeem van onze huiskat. Het is aan ons om te ontdekken welk speeltje en spel uw kat leuk vindt. Een ander zéér belangrijk gegeven is dat ontzettend veel eigenaren hun kat op een niet-uitdagende manier proberen te verleiden tot spel.

Katten zijn bijziend, wat betekent dat een speeltje vlak voor de neus bewegen geen uitnodiging tot spel zal zijn. Onderstaand filmpje is van Jackson Galaxy van My cat from hell, hij heeft mooie videobeelden zodat u opnieuw kunt leren spelen met uw kat. Wedden dat u hem aan het spelen krijgt?!

 

Automatische speeltjes

Een steeds populairder wordend speeltje zijn de automatische speeltjes die door batterijen worden aangedreven op willekeurige tijdstippen. Ideaal voor wanneer uw kat alleen thuis is!

 

Intelligentie speeltjes en voerpuzzels

De katten van gedragsdeskundige Merel genaamd Hunkie en Amy krijgen alleen maar voer (brokken én nat voer) uit voerpuzzels. Hierbij kunnen ze niet simpel hun brokjes uit een bakje pakken, maar moeten ze het voer manipuleren met de pootjes om het brokje te kunnen eten. Op deze website staan ontzettend veel leuke voerpuzzels waar uw kat aan het werk wordt gezet. Als u een puzzel voor het eerst gebruikt is het goed om hier in het begin bij te blijven en uw kat op weg te helpen als hij of zij het niet helemaal snapt. Help uw kat dan ook als het niet helemaal lukt, doet u dit niet kan het zijn dat de puzzel niet leuk wordt gevonden en zelfs een frustratie punt kan worden omdat het eten niet lukt.

Waarom zou u een voerpuzzel voor uw kat willen?
Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat katten het leuker vinden om uit een voerpuzzel te eten dan uit een simpel bakje. Het manipuleren van het voer laat hen denken aan hun natuurlijke behoeftes die ze hebben wanneer ze een muis aan het vangen zijn. Een muis komt niet vanzelf aan wandelen om vervolgens opgegeten te worden. Hiervoor moet de kat jagen, met voerpuzzels kunnen we een deel van hun natuurlijke behoefte voldoen waardoor we meer gelukkige katten gaan krijgen!

 

Snuffelmatten

Alle dieren vinden het leuk om hun neus te gebruiken. Wij mensen zijn visueel ingesteld en gebruiken onze neus niet op de eerste plaats. Dieren doen dit wel, maar helaas vergeten wij dat omdat we visueel ingesteld zijn. Een snuffelmat stimuleert deze behoefte zonder dat uw kat daarvoor naar buiten hoeft, ideaal dus voor katten die alleen binnen gehouden worden. Er worden lekkere snoepjes in verstopt die ze door middel van hun neus moeten gaan zoeken in de mat. Maak het in het begin gemakkelijk door de snoepjes er bovenop te leggen en maak het steeds lastiger door de snoepjes er verder in te verstoppen. Wilt u ook een handgemaakte snuffelmat? Neem dan contact met ons op en stel zelf een mooie combinatie samen.