Bij alle dieren kan er op een punt in het leven verlatingsangst ontstaan. Dit kan komen omdat de kat vaak alleen thuis is. Helaas komt het dan ook regelmatig voor dat je als eigenaar weg bent, bv. naar het werk, boodschappen doen, sporten of met vrienden of familie weg. Allemaal tijden dat de kat zich alleen moet zien te vermaken. Verlatingsangst komt veel voor bij huisdieren.

Probleemgedrag die door verlatingsangst en verveling kunnen ontstaan zijn enorm. Denk aan spullen in huis kapot maken, plassen en poepen in huis maar ook repetitief gedrag zoals:

  • Blijven zoeken naar de eigenaar
  • Onrustig blijven en daarna doodmoe zijn
    • Aangeleerde hulpeloosheid
      Niet weten wat te doen, om de tijd te doden slaapt de kat de hele dag (niet vanuit plezier, maar vanuit noodzaak)
  • Overmatig wassen/likken: zich zodanig veel wassen dat een kaal buikje optreedt (stress!)
  • Overmatig en herhaaldelijk miauwen
  • Overeten
  • Het eten van, en zuigen aan stoffen zoals dekens en kussens (Pica)
  • Sproeien op ongewenste plekken

 

In de meeste gevallen zijn bovenstaande gedragingen aangeleerd door de kat zelf omdat ze een manier moeten vinden om de dag door te komen. Hondeneigenaren worden meestal door de buren ingelicht die overlast ervaren van de hond. Met name herhaaldelijk blaffen is een van de grootste redenen om bij de eigenaar langs te gaan. In dit geval is verlatingsangst overduidelijk, maar hoe zit dat bij katten? De stille lijders? Deze beestjes hoor je niet, maar voelen zich hartstikke ellendig. De enige manier om te onderzoeken of uw kat verlatingsangst of verlatingsstress heeft is door uw vertrek te filmen.

Mijn inziens is het voor een huisdier niet eerlijk als hij meer dan 5 uur achter elkaar alleen moet doorbrengen. Een perfecte manier om een werkdag te doorbreken is door gebruik te maken van een oppasservice. Neem niet de eerste service die u tegenkomt, maar bekijk welk bedrijf bij u en uw kat past.

Gedurende de tijd dat uw kat alleen is kunt u verschillende zoekspelletjes voor uw kat klaarleggen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Brokjes of nat voer in huis verstoppen
  • Speeltjes met valeriaan of catnip in huis verstoppen

 

Een kattenluikje is een hele grote positieve toevoeging aan het welzijn van uw kat. Op deze manier kunnen ze zich zelf op een natuurlijke manier bezig houden. Vindt u het gevaarlijk voor uw kat om naar buiten te gaan? Dan kunt u uw tuin afzetten d.m.v. een katrollensysteem of een hek dat 45 graden naar binnen valt aan de bovenkant van bv. de schutting.

 

Voordat u weggaat kunt u uw kat mentaal en fysiek moe maken zodat de eerste uren rustend kunnen worden doorgebracht.

Fysieke mogelijkheden:

  • Spelen met een hengel of een stuiterballetje
  • Indien u een binnen kat heeft, meenemen naar buiten

Mentale mogelijkheden:

  • Hersenwerkjes
  • Snuffelopdrachten
  • Commando’s trainen (ook bij katten is het mogelijk)

 

Een tweede huisdier erbij

9 van de 10 keer ligt het “probleem” bij de eigenaar en gaat een tweede huisdier het probleem niet oplossen. Met het probleem bedoel ik dat verlatingsangst gekoppeld is aan de eigenaar/verzorger van de kat. Een tweede kat erbij zal de leegte voor het eerste huisdier niet opvullen. Er is een grotere kans dat het tweede huisdier het angstige gedrag gaat overnemen.

 

Verlatingsangst oplossen

Verlatingsangst oplossen is een pittige training. We moeten de kat leren dat het oké is om af en toe alleen te zijn en dat het baasje altijd weer terugkomt. Want dat is het probleem, de kat is ervan overtuigd dat zijn eigenaar nooit meer terug zal komen. Door rustig de afstand en de tijd te gaan vergroten en verlengen kan de kat zijn zelfvertrouwen terug krijgen. Hij zal leren op een fijne manier in zijn eentje door te brengen.

Heeft uw kat verlatingsangst of verlatingsstress? Dan kunt u ons altijd om hulp vragen. Neem gerust vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.